Be The Change

‘Be the change you want to see in the world’ is de befaamde uitspraak van Ghandi.

Organisatieontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, coaching, counselling, noem het maar op: iedereen ontwikkelt zich tegenwoordig suf. ‘De ene helft van Nederland coacht de andere helft van Nederland’, wordt vaak gezegd. Kijkend naar de natuur als voorbeeld, heeft die daar ook geen boodschap aan: in de natuur gaat alles vanzelf, en komt zo tot een natuurlijk evenwicht. Na de winter komt de lente, na eb komt vloed, als er ergens een plaag is, herstelt het evenwicht zich door meer natuurlijke vijanden.

Maar helaas zijn zowel mensen als organisaties door dreigende concurrentie in de markt, machtsvertoon, hiërarchie of procedures vaak geneigd te weinig aandacht te besteden aan dat waar het omgaat. We passen ons aan en gaan te ver van onze eigen kern weg en leven vanuit normen en verplichtingen die niet de onze zijn. Ook organisaties vergeten vaak wat de werkelijk kern is van waar ze voor staan (Simon Sinek is niet voor niks zo populair, zijn filmpje is een aanrader).

Ik werk vanuit het principe dat alles er al is en zet projecten en programma’s op vanuit het gedachtengoed van ‘Be The Change’. Duurzame projecten en trajecten waarin ik mensen en organisaties begeleid om tot de kern te komen. Te gaan staan voor wat voor hen van werkelijk belang is. Alles is er al. Ik geloof erin dat als iedereen werkelijk vanuit zijn eigen waarden leeft we een mooiere wereld krijgen. Ik kijk vanuit integriteit en resultaat: draagt het werkelijk iets bij.

Een voorbeeld van een dergelijk project is de Green Business Challenge op de Zuidas.

1334214781Baloons