BLOG

Inzichten van coach, trainer en relatietherapeut Roos Moll

Help, mijn relatie is saai!

Help, mijn relatie is saai!

Als je langer bij elkaar bent is je partner niet altijd zo verrassend en spannend meer. Je kent elkaar door en door. Je weet hoe hij/zij er ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds uitziet, of ziek, zwak en misselijk. Verder weet je precies hoe hij/zij zal reageren als je iets zegt, of zijn/haar reactie op iemand anders. En vaak doe je ook nog eens dezelfde dingen samen. Vrijwel alles lijkt in vaste patronen te verlopen. Is je relatie saai geworden? En valt daar iets aan te doen?

Dat relaties saai kunnen lijken heeft alles te maken met aannames die we doen. We denken dat we onze partner kennen. Vanuit wat we denken te weten, vullen we voor de ander in. Wist je dat partners die langer bij elkaar zijn elkaar nauwelijks nog in de ogen kijken?

Toen jullie elkaar leerden kennen, was dat wel anders. Zoals de meeste mensen in een beginnende liefdesrelatie stelden jullie elkaar de meest uiteenlopende vragen. Wat is je grootste verlangen in je leven? Hoe wil je herinnerd worden? Wat ontroert je, wat boeit je, wat staat er op je bucketlist?

Als je een tijd samen bent, wordt dat minder. We denken wel te weten hoe de ander in het leven staat en vragen er niet meer naar. Met de antwoorden die we ooit kregen, gaan we door, jaar in jaar uit.

Maar mensen veranderen. Het leven is altijd in beweging. Diep van binnen ontstaan nieuwe verlangens en nieuwe inzichten. Is jouw bucketlist nu nog dezelfde als aan het begin van je relatie? Wat is nu je grootste verlangen?

Door dit niet meer met elkaar te delen leef je niet het leven dat op dat moment belangrijk voor je is. Bovendien ben je zo niet meer in verbinding met je partner. En ja, dan lijkt je relatie al gauw saai.

 

De oplossing

Het is dus belangrijk om elkaars diepere emoties regelmatig met elkaar te delen. En je te laten verrassen door wat je partner beleeft. Want wist je dat je partner, nu jullie een heel gelukkig gezin zijn, ook wel eens alleen op vakantie zou willen gaan? Of dat hij/zij gefascineerd is door iets dat in het nieuws is? Of diep van binnen het contact met jullie kind zou willen verdiepen maar niet weet hoe?

Onze gesprekken gaan vaak over de dagelijkse dingen, en over praktische oplossingen. Maar hoe we het echt beleven en ervaren slaan we over. Terwijl dat nu juist de sleutel is om je relatie minder saai te maken.

Een voorbeeld

Mijn man en ik zijn sinds 4 maanden ouders geworden van onze lieve zoon. Daarnaast heeft mijn man nog twee zoons van 16 en 18. Een hele klus dus om het gezin te draaien en iedereen blij te houden, met de verschillende ritmes en de verschillende behoeftes.

Onze baby is nog erg bewerkelijk. Hij valt bovendien nog niet zo makkelijk in slaap. We hebben dus veel ‘afstemmingsgesprekken’: hoe laat ging hij slapen, wat zouden we kunnen doen om hem te sussen, wie moet deze avond koken of afwassen, hebben de jongens nog een proefweek, wie gaat hen daarmee helpen en ga zo maar door. Niet de meest spannende gesprekken.

Maar onder deze praktische uitwisseling speelt ook een heel palet aan emoties. Ik ben voor het eerst moeder geworden en voel daar van alles bij: van ontroering tot enorme onzekerheid en soms blinde paniek als hij niet kan slapen en blijft huilen. En soms bekruipt me het gevoel gevangen te zitten, wat plotseling weer als sneeuw voor de zon verdwijnt als ik een brede lach van onze zoon krijg.

Best verwarrend dus allemaal, al die intense gevoelens. Ook mijn man beleeft emotioneel enorm veel: hoe het is om 16 jaar later opnieuw vader te worden, om oudere kinderen te hebben en een kleine baby tegelijk.

Als we DAT met elkaar delen in plaats van alleen de praktische zaken, wordt het ineens heel interessant! Want dan ontdek ik wat er allemaal speelt bij mijn man. Dan zie ik hem zoals hij nu echt is, en hij mij. Dat is elke dag anders, en vaak verrassend. Zelfs deze heftige tijd is zo een bron van verbinding en nieuwsgierigheid voor ons!

Wat ons daarbij helpt is de volgende tool.

 

De oefening – Check-in of Check-out  

Het is niet makkelijk om stil te staan bij wat je voelt en daar de nadruk op te leggen. Toch kan een simpele oefening helpen om dit te doen en te delen met je partner. Het kost maar 15 minuten per dag en levert veel verbinding en nieuwsgierigheid op.

Hoe werkt het?

Je kan dit aan het begin van de dag doen (check-in), of aan het einde van de dag (check-out). Benodigdheden: 10 minuten ongestoorde tijd en een timer.

  • Ga tegenover elkaar zitten/liggen (op een kussentje of twee stoelen, of liggend in bed)
  • Wees eerst 1 minuut stil, waarin je beiden met je aandacht naar de dag gaat: hoe voel je je over de dag? (die komen gaat of is geweest)
  • Zet dan een timer van 5 minuten per persoon.
  • Om de beurt deel je in 5 minuten hoe de dag voor je voelt: waar kijk je naar uit, waar zie je tegenop, hoe ben je wakker geworden etc? Of bij de check-out: hoe was deze dag voor je, wat voelde goed, wat vond je lastig, waar twijfel je over? Etc.
  • De ander luistert alleen en reageert niet, ook niet als hij/zij zelf gaat delen.
  • Je maakt de tijd vol, dus je praat door tot de 5 minuten vol zijn. Als je niks weet te delen, ben je gewoon even stil: vaak komt er dan vanzelf toch nog iets.
  • Als de timer gaat stop je en wissel je.
  • Focus in het delen op wat je voelt/hebt gevoeld bij de dag, minder op wat je hebt gedaan.
  • Doe dit gedurende een week elke dag (kies de ochtend of de avond) en evalueer na een week wat dit jullie heeft gebracht.

 

Ingewikkeld? Met EFT-relatietherapie of een relatie-APK help ik jullie met allerlei inzichten en speelse vormen meer dynamiek in je relatie te krijgen.

Verder lezen?

Zweethut voor moeders

Zweethutceremonie voor moeders Vaak gaan de gesprekken over het moederschap over hoe lang je kindje slaapt, of hij al
Lees verder

Een podcast over seksualiteit

In deze podcast werd ik geïnterviewd over seksualiteit en de Yoni-talks die ik organiseer. Over kwetsbaarheid in bed, over
Lees verder

Een bijzonder cadeau: de relatie APK

Een bijzonder cadeau: meer verbinding in je relatie  De relatie-APK Aandacht besteden aan de dynamiek van je relatie hoeft
Lees verder

Hechting in relaties

Hechting in relaties Hoe de hechtingsbril ons helpt ruzies in onze relatie te begrijpen  Mijn man en ik hebben
Lees verder

Wat is zelfcompassie?

Mensen worstelen met zelfkritiek. We zijn nooit echt tevreden over onszelf. We zijn leuker als we een paar kilo’s
Lees verder